
Considerations
n	 Construction joints help to control shrinkage cracking from occurring within the main area of a concrete floor.

n	 �NHBC Standards clause 3.1.14 says that unreinforced concrete floor slabs, which exceed 16m2, should have a construction joint.

n	 NHBC Standards clause 3.1.14 says reinforced concrete floor slabs up to 60m2 can be laid without a construction joint.

Answer
If the floor area of a garage exceeds 16m2 then;

n	 either the floor slab should be reinforced or

n	 provide a construction joint(s) that equally divides the floor area into bays less than 16m2. See diagrams below.

Question
Should a construction joint be formed in concrete garage floors that exceed 16m2 ?
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Individual bay areas less than 16m2 Construction joint across width 
of garage at mid length

Construction joint along length 
of garage at mid width

Individual bay areas 
less than 16m2

Examples of unreinforced concrete floors in garages 
where total floor area exceeds 16m2.
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