
Considerations
n	 �Flue terminals at low level can be blocked by objects placed over or into them or damaged by human contact.

n	 �Approved Document J (England & Wales), Technical Handbook – Domestic section 3 (Scotland) and Building Regulations Part L 
(Northern Ireland) refer to the protection of flue terminals where people could come into contact with them or if the terminal 
could be damaged.

n	 �The Gas Safe Register guidance on the Gas Safety Regulations states that terminal guards are required to any gas flue terminal 
within 2m from finished ground level.

Answer
Guards should be fitted over all flue terminals less than 2m above finished ground level which people can come into contact with.

The appliance manufacturer will specify a suitable terminal guard. Generally no part of the guard should be less than 50mm from 
any part of the terminal when fitted in accordance with the manufacturer’s instructions. The guard should not have any sharp 
edges, which could cause injury and no opening should be larger than 16mm.

Question
Are guards required to low level gas flue terminals?
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