
Considerations
n	 �NHBC Standards clause 7.2.14 says ‘where the underlay is exposed, such as at the eaves, a type 5U felt should be used.’

n	 �Plastic dpc materials are generally not designed for use in permanently exposed locations. The lack of suitable ultra-violet 
stabilisers could lead to an early breakdown of these materials in such locations.

Answer
Dpc materials should not be used for the exposed sections of roof underlay at the eaves. A type 5U felt should be used for the 
exposed sections unless the underlay used for the remainder of the roof has a third party assessment confirming its suitability for 
use at exposed eaves. Alternatively a proprietary eaves guard which extends under the unexposed section of roofing underlay and 
provides adequate projection into the guttering may be used. See also Technical Guidance 9.1/04 regarding ceilings in garages.

Question
Can plastic dpc material be used at eaves level in place of a type 5U felt?

Roofing underlay at eaves level
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