
Considerations
n	� NHBC Standards clause 9.3.4 refers to the use of wire mesh reinforcement in cement : sand screeds over resilient insulation 

materials.

n	� Reinforcement is required to control drying shrinkage in the screed by transferring shrinkage to the edges of the floor to avoid 
cracking within the floor area.

Answer
Fibre reinforced cement : sand screeds may be used in place of wire reinforced screeds over resilient slabs or quilts. The fibres 
should have independent assessment for use in the control of shrinkage in screeds or concrete.

Question
Can fibre reinforced floor screeds be used in place of wire mesh reinforced screeds when used 

over resilient insulation materials?
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