
Considerations
n	 �NHBC Standards clause 6.1.12 states that lintels should be installed level on a solid bed of mortar.

n	 �BS EN 845-2 ‘Specification for ancillary components for masonary - lintels’ states that lintels should be bedded on mortar and 
levelled.

n	 �Mortar bedding takes out any unevenness between lintels/beams and their support.

n	 �Full contact is required between lintels/beams and their support to reduce the effects of uneven loading, which could cause over 
stressing of the lintel or the supports.

n	 Lintels can twist where uniform support is not provided.

Answer
Lintels and steel beams should be bedded on mortar to both leaves to ensure an even distribution of the loads. The thickness of 
the bedding should be sufficient to accommodate any unevenness between the support and a lintel.  Coursing considerations will 
mean that a full thickness of mortar bedding under the lintel may not always be possible.

Question
Can lintels and beams be dry bedded or is it necessary to bed them on mortar?
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Fully bed lintel on both leaves of cavity wall.
Bedding to be kept thin to suit masonry coursing.

Page 1 of 1

HB2851 01/20

NHBC, NHBC House, Davy Avenue, Knowlhill, Milton Keynes, Bucks MK5 8FP. Tel: 0344 633 1000  
NHBC is authorised by the Prudential Regulation Authority and regulated by the Financial Conduct 
Authority and the Prudential Regulation Authority.


